Integrativ Gestalt
Lidt som i kognitiv metode er der her fokus på at finde nogle væsentlige mønstre, som her kaldes gestaltformationsprocesser. En gestaltformationsproces er processen fra vi mærker et behov dukke op til vi handler (eller ikke handler) på det. Hvis denne proces ikke ‘kører’ af sig selv, er det vigtigt, vi finder ud af, hvor kæden hopper af. Fx “Jeg mærker, jeg bliver sur på min veninde over at hun har fortalt alt det, jeg bad hende holde for sig selv – men jeg siger ingen ting. Jeg får bare knuder i maven”.
Der kan ligge rigtig mange gamle oplevelser og følelser gemt her. Det er nemlig mange oplevelser af “ikke at blive hørt” eller “vi taler ikke om det, som kan føre til en konflikt” eller lign. der i tidernes morgen har skabt dit mønster. Det er naturligvis vigtigt, at du både for forståelse for dig selv – og får bearbejdet dine følelsesmæssige oplevelser. Men det vigtigste er, at du bliver i stand til at opdage, når kæden hopper af – og det er vigtigt, at du kan anerkende dig selv for ikke at handle særlig hensigtsmæssigt – indtil du en dag kan og tør – og GØR. Det er den dag, du virkelig rykker.
Vil du vide mere om integrativ Gestalt, kan du læse bogen INTEGRATIV GESTALT PRAKSIS – kompleksitet og helhed i arbejdet med mennesker af Jan Tønnesvang og Mikael Sonne. Du kan også finde et link til en forelæsning af professor Jan Tønnesvang, Århus Universitet under fanen nyttige Links på siden SÅDAN ARBEJDER JEG.